HOME      SPIRIT/SERAPH      MODELLEN      MODELJAREN      FOTO-GALERIJ      CHASSISNUMMERS      CONTACT

 

Experimental cars

 

100 EX Centenary Experimental Car
101 EX Experimental Car

200 EX Experimental Car
102 EX Phantom Experimental Electric

Klik hier om terug te gaan naar het modellen-overzicht

 


Rolls-Royce 100 EX
Centenary Experimental Car, 2004Deze website gaat over de modellen die zijn gebaseerd op de Silver Spirit en Silver Seraph. De site gaat echter ook in op de modellen die gelijktijdig daaraan werden gevoerd, zoals het model op deze pagina.

Aantal geproduceerd

1.

Maten, gewichten, prestaties

Lengte
breedte
hoogte

567 cm
199 cm
156 cm

Wielbasis

347 cm

Kenmerken en bijzonderheden

Achtergronden van dit model
- Rolls-Royce Motor Cars kondigde in maart 2004 aan: "De 100EX is de eerste Experimental Car (experimentele auto) die door Rolls-Royce Motor Cars wordt geproduceerd sinds de BMW Groep in 1998 eigenaar werd van het merk. Deze op een lichtgewicht aluminium space-frame gebaseerde open vierzitter is ontworpen en geproduceerd om het 100-jarig jubileum van Rolls-Royce te vieren, dat valt in mei 2004. Er zijn geen plannen om het model in serie te gaan produceren."
- De 100 EX heeft twee wereldtournees gemaakt en ontving daarbij positieve commentaren van zowel het publiek als de pers. De reacties waren zo sterk dat Rolls-Royce in de herfst van 2005 aankondigde dat er in 2007 een productieversie gereed zou zijn.
- Het is een lange traditie van Rolls-Royce om experimentele auto's te produceren. In 1919 werd de 1EX geproduceerd, gebaseerd op een Silver Ghost chassis. Het werd de eerste in een lange rij van EX-auto's die in een tijdspanne van 40 jaar werden geproduceerd en die eindigde met de 45EX in 1958. De code EX werd daarbij toegekend aan de grotere auto's als de Silver Ghost en de Phantom, terwijl de kleinere experimentele modellen de code G werd toegekend, een indicatie van "Goshawk". Er zijn veel opmerkelijke EX modellen gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan de 15, 16 en 17EX die op het Phantom chassis werden gebaseerd en in 1927 werden overgedragen aan respektievelijk Hooper, Barker en Jarvis met de competitieve vraag om een lichtgewicht Phantom sportmodel te ontwerpen.

Kenmerken
- De 100EX wordt aangedreven door een 9 liter V16 64-kleppen motor. Hij heeft geen turbo of compressor. De motor is gekoppeld aan een zesversnellings automaat.
- Gebleekt teakhouten plankjes op de tonneau cover (afdekkingsplaat voor de opengeklapte kap) en als inleg in de gepolijste aluminium deurpanelen.
- Gepolijst aluminium op de motorkap en voorruitomlijsting.
- Lak in de kleur Dark Curzon.
- Een gepolijst aluminium deurrand rondom het gehele passagiers compartiment.
- Een massief zilveren Spirit of Ecstasy.
- Een traditionele Rolls-Royce grille die steeds verder los komt van de oorspronkelijke vormgeving en die soepel overgaat in de motorkap; de motorkap is gefreesd uit één aluminium blok en tot hoogglans geborsteld.
- De portieren scharnieren aan de achterzijde zoals bij vele vooroorlogse touring modellen en zoals bij de nieuwe Phantom.
- De binnenzijde van de kap is gevoerd met een met wol en kasjmier gemengd fabrikaat.
- 21 inch wielen, afgewerkt in Meteor zilver.
- De achterzijde van de auto loopt taps toe in een boat-tail stijl. De kofferklep in plattelandsstijl klapt naar beneden weg in twee delen. De teakhoutafwerking loopt door over de kofferbodem waardoor een oppervlakte ontstaat met de uitstraling van een tafel.
- Het houtfineer aan de binnenzijde is van mahonie. De leren bekleding is in warm Dark Curzon, terwijl de horizontale houtpanelen dezelfde gebleekte teakhouten afwerking hebben als de tonneau cover.
- Velgmaat voorzijde 8 1/2J R21 inch, achterzijde 9 1/2J R21 inch. Bandenmaat voorzijde 255/50/R21 inch, achterzijde 285/45/R21inch.Details van de 100 EX (foto's hieronder):

De Rolls-Royce 100 EX Centenary Experimental Car, persfoto's
(foto's boven en onder) TOP OF PAGE ↑ 


© Marinus Rijkers.   Disclaimer