HOME      SPIRIT/SERAPH      MODELLEN      MODELJAREN      FOTO-GALERIJ      CHASSISNUMMERS      CONTACT

 

Rolls-Royce vanaf 2003, de Phantom modellen

 

Phantom
Phantom Series II
Phantom VIII

Phantom Extended wheelbase
Phantom Series II EWB
Phantom VIII EWB

(2003/9-12)
(2013-17)
(2018-)

Phantom Drophead coupé
Phantom Series II DHC
-

Phantom coupé
Phantom Series II coupé
-

Klik hier om terug te gaan naar de Rolls-Royce Goodwood modellen

 


Rolls-Royce Phantom
2004 - 2012Maten, gewichten, prestaties

Lengte
breedte
hoogte

583 cm
199 cm
163 cm

Wielbasis

357 cm

Draaicirkel

13,8 m

Kofferruimte

460 liter

Gewicht

2485 kg

Acceleratie 0 - 100 km/u

5,9 seconden

Topsnelheid

149 mijl/uur, 240 km/uur
130 mijl/uur, 208 km/uur (USA)

Kenmerken en bijzonderheden

Achtergronden van dit model
- 'Project Rolls-Royce' begon op 28 juli 1998, toen de BMW Groep het merk onder haar hoede kreeg. De Rolls-Royce Phantom is het resultaat van een intensief vier jaar durend ontwikkel- en bouwprogramma, waarin niet alleen een nieuwe auto werd geproduceerd, maar een nieuwe bedrijf werd opgericht met een fabriek.
- De Phantom werd voor het eerst getoond in januari 2003.
- De Phantom is de eerste Rolls-Royce die door de BMW Groep werd gebouwd. Toch kan hij worden beschouwd als de opvolger van de Rolls-Royce Silver Seraph.
- Vele tientallen jaren leverde Rolls-Royce uitvoeringen met een lange wielbasis die 4 inch (10 centimeter) langer waren dan de standaard saloon, de zogenaamde Long wheelbase uitvoeringen. Van de Phantom is er geen Long wheelbase verschenen. Voor modeljaar 2006 kwam Rolls-Royce met de Rolls-Royce Phantom Extended wheelbase die 10 inch (25 centimeter) langer was dan de standaard saloon.

Oorspronkelijke kenmerken
- De Phantom heeft authentieke Rolls-Royce ontwerpverhoudingen. Het model beschikt over een lange motorkap, een grote wielbases, een korte vooroverhang en een lange achteroverhang, een krachtige C-stijl en een relatief kleine achterruit.
- De motor is een 60 graden 6749 cc V12 zonder turbo. Hij is gekoppeld aan een 'shift-by-wire' zesversnellingsautomaat van ZF.
- Bij 1000 tpm produceert de motor al 560 Nm, 75% van het maximal koppel van 720 Nm dat wordt bereikt bij 3500 tpm. Het maximum vermogen is 453 bhp bij 5350 tpm (338 kW).
- Een PAX run-flat bandensysteem. De auto kan hierdoor met een lekke band doorrijden over een afstand van minstens 100 mijl bij een snelheid van 80 km/u bij een volle belasting. Er is geen reservewiel aanwezig. De bandenafmetingen zijn: PAX 265 x 790 R540 A 111W (metrische maten; 540 mm is ongeveer 21 inch).
- Een verzinkbare Flying lady die aan het oog kan worden onttrokken door op een knop te drukken.
- Een paraplu in elk achterportier, speciaal voor deze auto ontworpen en voorzien van een Teflon laag.
- De centrale badges met het RR-logo op de wielnaven blijven altijd verticaal, ook bij het draaien van de wielen.
- Een elektrisch bediende op de stuurkolom gemonteerde versnellingshendel.
- De bediening van het telefoon-, audio- en navigatiesysteem op het stuur. Op het stuur zit ook een knop om de automatische versnelling in een lage gearing te zetten.
- Een unieke meter op het dashboard die het nog beschikbare motorvermogen aangeeft.
- Een in houtfineer uitgevoerd paneel met analoge klok kan worden weggeklapt, waarna een monitor zichtbaar wordt waarop voertuiginstellingen, satellietnavigatie, een televisie en een telefoonsysteem kunnen worden bediend. Deze functies zijn in te stellen via een draaiknop die uit het zicht kan worden opgeborgen in de middenarmsteun.
- De achterste portieren zijn uitgevoerd als 'suicide doors', deuren die aan de achterzijde scharnieren. De achterpassagiers kunnen de deuren sluiten door een knop in te drukken op de C-stijl. Het sluiten van de deuren wordt begeleid door een automatisch 'soft-closing'-systeem waarmee ook de kofferklep is uitgerust.
- Achterin zijn 'lounge seats' gemonteerd, wat inhoudt dat er een driepersoons achterbank is geplaats die aan het uiteinde naar voren buigt. Optioneel kan ook een theateropstelling worden besteld die bestaat uit twee afzonderlijke stoelen gescheiden door een middenconsole waar een persoonlijke entertainment utirusting, een drankenbar of andere zaken in kunnen worden opgeborgen.
- Er zijn twee soorten leerafwerking gebruikt in de Phantom. Een leersoort met natuurlijke uitstraling voor de zetels en een leersoort met textuurnoppen voor deurpanelen en de middenconsoles.
- Er zijn zes verschillende fineersoorten beschikbaar voor het houtwerk: Figured Mahogany uit West Afrika; geknoest walnotenhout, Birdseye maple en Black Tulip uit Noord Amerika; geknoest eiken en Elm Cluster uit Europa.
- Er zijn 18 exterieurkleuren beschikbaar, eventueel in een twee-kleurenschema. Alle denkbare persoonlijke voorkeuren voor wat betreft lakkleuren, fineer, twee-kleuren schema's en enkele of dubbele handgeschilderde biezen kunnen worden besteld.
- Er zijn 15 verschillende interieurkleuren waarmee 19 verschillende interieurcombinaties kunnen worden gemaakt.
- Tot een snelheid van 60 km/uur kan de hoogte van de auto worden vergroot met 1 inch (25 mm).
- De Phantom beschikt over een Lexicon Logic7 surround geluidsinstallatie. Er zijn 9 versterkers met een totaal maximum vermogen van 420 watt waarmee 15 Metal Matrix (MMX) speakers worden aangestuurd. Er zijn zes 25 mm tweeters (één in elk portier en twee in de hoedenplank), zeven conische 100 mm mid-range speakers (één in elk portier, twee in de hoedenplank en een centrale speaker boven op het instrumentenpaneel) plus twee grote 217 mm centrale bas speakers, gemonteerd onder de voorstoelen, elk met een eigen resonantiekamer van 16 liter.
- Geavanceerde satelliet navigatie is ingebouwd in een volledig geïntegreerd telecommunicatiesysteem met stemherkenning. De 6,5 inch full colour monitor voor de satelliet navigatie dient gelijktijdig voor ingebouwde televisie, op markten waar dat is toegestaan.
- Hands-free bediening van de telefoon is mogelijk vanaf het stuur met een telefoontoetsenbord in een laatje in het dashboard.
- Het Rolls-Royce maatwerk prorgamma (Bespoke programme) kan voldoen aan elke individuele wens, van drankenkabinet tot interieurvarianten en ontwerpaanpassingen aan de buitenzijde.

Modeljaar 2005
- Een nieuw set van 21 inch aluminium velgen.
- 255/50R21W banden aan de voorzijde (8x21 velgen) en 285/45R21W banden aan de achterzijde (9,5x21 velgen).
- Houtafwerking met gestrekte nerven in de soorten Bird's eye maple, walnoot, Elm cluster, Fugured Mahogany en Eik can nu ook worden besteld voor de spaken in het stuurwiel, het instrumentenpaneel en de omlijstingen van de ventilatieopeningen achterin.
- De hemelbekleding (voorheen een wol met cashmere fabrikaat) is nu leverbaar in geperforeerd leer.
- Optioneel is een klap- en schuifzonnedak dat wordt bediend met vioolknoppen op het dakpaneel.
- Er kunnen ook vanity-mirrors voor de achterpassagiers worden besteld in de hemelbekleding.
- Er is een aantal nieuwe exterieurkleuren beschikbaar waaronder Silver mono, Platinum mono en Arctic white.
- De interieurkleuren zijn uitgebreid met Seashell mono, Tan mono, Light grey mono, Blue grey mono en Seashell met Zwart.

Modeljaar 2009
- Om het uiterlijk van de auto meer in overeenstemming te brengen met de Phantom Drophead coupé en Phantom Coupé is de Phantom uitgerust met een nieuwe gestroomlijnde voorbumper.
- LED verlichting onder de deurgrepen.
- 21 inch gegoten aluminium velgen als standaard.
- Twee aditionele aluminium velgopties zijn beschikbaar in gespoten of in deels geborstelde afwerking.
- Een nieuwe RCA aansluiting voor extra connectiviteit op de 12-inch monitors in de picknicktafels.
- Vernieuwde portierverlichting aan de binnenzijde met geïntegreerde handvatten en nieuwe dubbele leeslampen in de C-stijl.
- Ramen, airco en geluidsterkte worden bediend vanaf een met houtvineer afgewerkt paneel in de achterportieren.
- Minder opvallende ingrepen zijn LED-verlichting onder de deurgrepen voor een eenvoudiger instap in het donker. Eenmaal binnen zijn vernieuwde leeslampen in de C-stijlen, nieuwe deurlijsten en verbeterde handgrepen in de deurbekleding te zien. Ook zijn er nu twee aansluitingen voor externe audioapparatuur die verbonden worden met de 12-inch monitoren in de voorste hoofdsteunen. Tot slot kunnen ramen, airco en geluidssterkte vanaf een paneel in de achterportieren bediend worden.

Het maatwerk programma ("The Bespoke programme")
Een volledig persoonlijk afwerking en inrichting van de auto blijft mogelijk. Mogelijkheden zijn unieke, persoonlijk lakkleuren, allerlei soorten borduurwerken op de bekleding, persoonlijke inscripties op de treeplanken, uitbreiding van de kofferruimte, 24-karaats gouden Flying lady, zichtbare uitlaten, noem maar op.

Productie en chassisnummers

- De Phantom is aan het publiek getoond in januari 2003 maar alle auto's uit 2003 hebben een chassisnummer van modeljaar 2004.
- Vanaf 1965 is het laagst toegekende chassisnummer 1001. De chassisnummers van de Phantom doorbreken deze gewoonte en beginnen met 00001.
- De Phantoms voor de Amerikaanse markt hebben een aparte nummerserie. De nummers van deze auto's beginnen met 07001.
- De Phantom heeft een eigen nummerserie. De afgeleide modellen hebben aparte nummerseries.


Details van de Phantom, modeljaar 2004.Rolls-Royce Phantom, modeljaar 2004, persfoto's.


Rolls-Royce Phantom, modeljaar 2005, persfoto's:


Rolls-Royce Phantom, modeljaar 2007, persfoto's:

 TOP OF PAGE ↑ 


© Marinus Rijkers.   Disclaimer