HOME      SPIRIT/SERAPH      MODELLEN      MODELJAREN      FOTO-GALERIJ      CHASSISNUMMERS      CONTACT

 

Rolls-Royce vanaf 2003, de Phantom modellen

 

Phantom
Phantom Series II
Phantom VIII

Phantom Extended wheelbase
Phantom Series II EWB
Phantom VIII EWB

(2003/9-12)
(2013-17)
(2018-)

Phantom Drophead coupé
Phantom Series II DHC
-

Phantom coupé
Phantom Series II coupé
-

Klik hier om terug te gaan naar de Rolls-Royce Goodwood modellen

 


Rolls-Royce Phantom Coupé
2008 - 2012Maten, gewichten, prestaties

Lengte
breedte
hoogte

561 cm
199 cm
159 cm

Wielbasis

332 cm

Draaicirkel

13,1 m

Kofferruimte

395 liter

Gewicht

2590 kg

Acceleratie 0 - 100 km/u

5,8 seconden

Topsnelheid

155 mijl/uur, 250 km/uur

Kenmerken en bijzonderheden

Achtergronden van dit model
In 2006 onthulde Rolls-Royce de 101EX, een experimentele coupé. De hierop gebaseerde Phantom Coupé werd aangekondigd in de herfst van 2007, werd in maart 2008 gelanceerd op de Salon International de l'Automobile in Genève en ging in productie in de zomer van 2008.

Oorspronkelijke kenmerken
- De motor is de 60 graden 6749 cc V12 zonder turbo's van de Phantom. Hij is gekoppeld aan een 'shift-by-wire' zesversnellingsautomaat van ZF. Hij heeft een maximum koppel van 720 Nm bij 3500 tpm en een maximum vermogen van 453 bhp bij 5350 tpm.
- Een sportknop op het stuurwiel activeert een ander versnellingsprogramma. De versnellingen worden dan langer vastgehouden waardoor de acceleratie verbetert. Ook de kick-down is dan sneller en de reactie op het gaspedaal is sneller.
- De Phantom Coupé heeft een geborstelde stalen motorkap en A-stijl. Het geborstelde staal is met de machine bewerkt om een uniforme korrel te bereiken, en is daarna met de hand gepolijst.
- De Phantom Coupé heeft portieren die aan de voorzijde openen. Ze kunnen worden gesloten door op een knop op het dashboard te drukken.
- Bagage kan worden opgeborgen in een picknick kofferbak met een in twee delen te openen klep. De onderste klep biedt voor twee volwassenen een platform om op te kunnen zitten.
- De Coupé heeft de grille en opnieuw vormgegeven Spirit of Ecstasy van de Drophead Coupé.
- Aan de voorzijde smalle LED verlichting gepositioneerd boven grotere ronde koplampen. De voorste bumper is met dit design geintegreerd. Een optionele camera kan onder de nummerplaat worden gemonteerd; hiermee kan op de dashboard display een split-screen beeld worden gecreëerd voor bij het inparkeren of het uitrijden van een zijweg.
- Ook aan de achterzijde is een camera gemonteerd, gepositioneerd onder het verchroomde handvat van de kofferklep, om manoeuvres achterwaarts te ondersteunen.
- Het Lexicon LOGIC7TM sound systeem kan met één knop worden bediend. Het systeem heeft 15 metal-matrix speakers met een negen-kanaals versterker van 420 Watt. Onder de stoelen zijn twee sub-woofers gemonteerd en rondom de auto zijn 13 100 mm mid-range en 44 mm tweeter luidsprekers geplaatst.
- De Coupé beschikt over een iPod aanlsuiting en een 6-CD wisselaar.
- De auto heeft dunnere voorstoelen. Achterin is een lounge opstellen standaard (met gebogen hoeken).
- In het interieur beschikt de auto over boulevard verlichting die bestaat uit regelbare sterverlichting over de hele binnenhemel. Deze wordt gecreëerd met honderden kleine glasvezels. Verder zijn aan de C-stijlen leeslampen gemonteerd.
- Alle panelen zijn van aluminium, behalve de kofferkleppen, de stalen motorkap en A-stijl.
- De auto is wat straffer afgeveerd. Het rollen om de lengteas is verder beperkt door een dikkere anti-roll bar aan de achterzijde en er is een iets dikker stuurwiel geplaatst van handgestikt leer.
- Er is voor de Coupé een nieuw palet van negen lakkleuren samengesteld: Diamond Black, English White, New Sable, Madeira Red, Darkest Tungsten, Midnight Blue, Woodland Green, Jubilee Silver en Anthracite.
- De interieurkleuren zijn: Black, Smoke Grey, Seashell, Navy Blue, Moccasin, Cacao, Consort Red, Signal Red, en Roseleaf.
- De beschikbare fineersoorten zijn: Zebrano, Elm Cluster, Piano Black, Mahogany Flare, Rosewood en Walnut Burr.
- Een Goodyear run-flat banden systeem. De auto kan met een lekke band minstens 100 mijl verder rijden met 80 km/uur en volle belading. Er si geen reservewiel aanwezig. De banden aan de voorzijde zijn Goodyear EMT 255/50 R21 106W en de velgmaat is 8 in x 21 in; de banden achter zijn: Goodyear EMT 285/45 R21 109W en de velgmaat is 9.5 in x 21 in.
- De 21 inch velgen zijn beschikbaar in drie stijlen, inclusief twee gesmede lichtmetalen.
- Een in te trekken Spirit of Ecstasy die kan worden neergelaten met de druk op een knop.
- Gesynchroniseerde wielnaven die de RR badges op alle wielen altijd rechtop houden.
- Een elektronisch bekrachtigde versnellingshendel op de stuurkolom.
- Knoppen voor de telefoon-, audio- en navigatiebediening op het stuurwiel. Het stuur heeft ook een knop om een Low-mode setting van de versnellingsbak in te schakelen.
- Een meter op het dashboard die het nog beschikbare motorvermogen weergeeft.
- Een gefineerd paneel met een analoge klok, dat kan omklappen om de display zichtbaar te maken waarop de voertuigisntellingen, satellietnavigatie, TV en telefoon worden getoond. Deze functies kunnen worden bediend met een draaiknop op de middenconsole die kan worden opgeborgen als hij niet nodig is.
- Zichtbare uitlaten.
- Het Rolls-Royce Bespoke programma (maatwerkprogramma) kan in vrijwel alle individuele wensen voorzien.

Productie en chassisnummers

- De Phantom Coupé is gelanceerd in 2008, maar alle exemplaren uit 2008 hebben een chassisnummer uit modeljaar 2009.
- De Phantom heeft een eigen nummerserie. De afgeleide modellen zoals de Phantom Coupé hebben aparte nummerseries.


Details van de Phantom Coupé, modeljaar 2009.Rolls-Royce Phantom Coupé, modeljaar 2009, persfoto's. TOP OF PAGE ↑ 


© Marinus Rijkers.   Disclaimer