HOME      SPIRIT/SERAPH      MODELLEN      MODELJAREN      FOTO-GALERIJ      CHASSISNUMMERS      CONTACT

 

Rolls-Royce modellen vanaf 2003

 

Phantom
Phantom Extended wheelbase

Phantom Drophead coupé
Phantom coupé

Ghost
Ghost Extended wheelbase

Klik hier om terug te gaan naar het modellen-overzicht

 


Rolls-Royce Ghost
2010 - 2014Deze website gaat over de modellen die zijn gebaseerd op de Silver Spirit en Silver Seraph. De site gaat echter ook in op de modellen die gelijktijdig daaraan werden gevoerd, zoals het model op deze pagina. Het modellen-overzicht gaat niet verder dan kalenderjaar 2011 (inclusief het begin van modeljaar 2012).

Maten, gewichten, prestaties

Lengte
breedte
hoogte

540 cm
195 cm
155 cm

Wielbasis

330 cm

Draaicirkel

13,4 m

Kofferruimte

490 liter

Gewicht

2360 kg

Acceleratie 0 - 100 km/u

4,9 seconden

Topsnelheid

155 mijl/uur, 250 km/uur (governed)

Kenmerken en bijzonderheden

Achtergronden van dit model
- In de naamvoering krijgt het model geen lidwoord. Men spreekt niet over de Rolls-Royce Ghost maar over Rolls-Royce Ghost (zoals een persoon wordt aangesproken). Op deze site wordt wél een lidwoord gebruikt.
- Op de autoshow van Parijs in 2006 kondigde Rolls-Royce Motor Cars aan dat men was begonnen met de ontwikkeling van een nieuw model met als codenaam RR4. In maart 2009 onthulde de fabriek op de autoshow van Geneve de 200EX, de experimentele voorloper van de Ghost. Het nieuwe model werd formeel gelanceerd in september 2009. Levering aan Engelse en Europese klanten begon in eind 2009. Op andere markten moesten klanten op hun Ghost wachten tot het tweede kwartaal van 2010.
- De Rolls-Royce Ghost is een model dat werd geproduceerd naast de andere modellen en dat niet als opvolger van een ander model kan worden gezien. De Ghost werd geïntroduceerd als de 'baby Rolls', een model met een meer competitieve prijsstelling om nieuwe klanten te trekken.
- Bij de lancering werd de Ghost niet geleverd in een Long wheelbase uitvoering. Een Extended wheelbase werd in 2011 leverbaar voor modeljaar 2012.

Oorspronkelijke kenmerken
- De motor is een 6.6 liter V12 motor met turboaandrijving. De motor is gekoppeld aan een achtversnellingen shift-by-wire automatische versnellingsbak van ZF.
- Het maximale vermogen is 563 bhp/420 kW bij 5250 tpm. Het maximale koppel is 780 Nm bij 1500 tpm.
- De Ghost heeft een intelligent onafhankelijk luchtgeveerd onderstel. Het luchtsysteem maakt het mogelijk de auto met 25 mm te laten stijgen of dalen.
- Wielnaven waarin het embleem altijd rechtop blijft staan.
- Een nieuwe vormgeving van de grille waarbij de zijwanden naar binnen buigen en de spijlen verder naar achter liggen.
- Het is een optie om de motorkap, grille en voorromlijsting uit te laten voeren in een contrasterende zilver satijnen afwerking zoals die is geïntroduceerd op de 200 EX.
- De achterportieren hebben de scharnieren aan de achterzijde. De deuren kunnen 83 graden openen en worden gesloten via een druk op de knop.
- Een panorama zonnedak dat van voor naar achter doorloopt, is optioneel leverbaar.
- De achterbank is standaard geplaatst in een "lounge" opstelling. Het is mogelijk de bank in twee aparte loungestoelen te bestellen. In dat geval zijn massagestoelen leverbaar en geperforeerd leder met een een koeling via het zitgedeelte.
- De stoelen achterin zijn ook leverbaar in een "Theateropstelling". In dat geval zijn alle instellingen die niet direct van invloed zijn op het besturen van de auto ook achterin te verstellen. De functies worden afgebeeld op twee 9,2 inch LCD schermen in de rugleuning van de voorstoelen. De hoek van de schermen is in te stellen vanaf een bediening in een paneel in de middenarmsteun. De schermen kunnen links en rechts afzonderlijk worden ingesteld en de entertainment kan via koptelefoons worden beluisterd. Een multimedia wisselaar voor zes schijven is geplaatst in het handschoenenkastje.
- Het centrale scherm in het dashboard is verborgen achter een gefineerd paneel als het niet wordt gebruikt. Alle navigatie-, telefoon-, communicatie- en entertainmentfuncties worden hierop getoond en worden bediend via een centrale draaiknop met daaromheen enkele knoppen voor snelle toegang. Het systeem is ook te bedienen met stemherkenning.
- De deuren gaan van slot af via het optionele Comfort Entry systeem als de bestuurder binnen anderhalve meter van zijn auto is en de deurhendel vastpakt.
- De auto is voorzien van diverse camera's voor parkeerhulp en voor topview om obstakels rond de auto waar te kunnen nemen.
- In de grille is een Night Vision camera ondergebracht. Als deze is ingeschakeld, herkent het Pedestrian Recognition systeem (voetgangers herkenning) objecten binnen een afstand van 300 meter en beeldt deze af op het centrale scherm in het dashboard. Het systeem ontvangt van de camera's infrarood warmtebeelden en stelt naderend gevaar vast, rekening houdend met snelheid en afstand. Het waarschuwt de bestuurder voor het gevaar.
- Het Head-up Display systeem projecteert recht voor de bestuurder belangrijke informatie in de voorruit zoals snelheid en navigatierichtingen. Deze informatie is alleen zichtbaar voor de bestuurder en kan naar wens van de bestuurder worden ingesteld op te tonen informatie en op de projectieplaats in de voorruit.
- Het Lane Departure Warning systeem waarschuwt de bestuurder als hij zijn rijbaan verlaat. Als het systeem is geactiveerd, neemt een camera direct achter de binnenspiegel de wegmarkeringen waar en de positie van het voertuig. De bestuurder wordt gewaarschuwd via een discrete vibratie in het stuur. Als de bestuurder voorafgaand aan de rijbaanwisseling zijn richtingaanwijzer gebruikt, blijft het trillen van het stuur achterwege.
- Het High Beam Assistance systeem regelt automatisch het gebruik van het dimlicht en groot licht. Dezelfde camera als die voor het Lane Departure systeem neemt het licht waar van elke lichtbron aan de voorzijde en regelt op basis daarvan het inschakelen van de juiste lampen. Het adaptieve systeem verbetert tevens de lichtbundel aan de voorzijde door zich aan te passen aan de wegcondities, regen, mist en bochten.
- Het actieve Cruise control systeem met Stop & Go laat de auto versnellen of vertragen op grond van het verkeer aan de voorzijde en kan de auto zelfs tot stilstand brengen.
- Het Active Brake Intervention systeem regelt een constante snelheid bij het afdalen van heuvels. Het Curve Speed Limiter systeem schakelt daarbij het Dynamic Stability systeem in om zonodig snelheidsafname in bochten veilig te laten verlopen.
- Banden voorzijde: 255/50 R19 103Y of 255/45 R20 101Y, velgmaten voorzijde 8.5J x 19 EH2 of 8.5Jx20 EH2; banden achterxzjde: 255/50 R19 103Y of 285/40 R20 104Y, velgmaten achterzijde 8.5J x 19 EH2 of 9.5J x 20 EH2.
- In de voorportieren zijn geïntegreerde paraplu's onder gebracht met Teflon coating.
- Het RR-embleem op de wielnaven blijft op alle wielen tijdens het rijden rechtop staan.
- De Ghost is leverbaar in 12 lakkleuren waarmee de Silver Satin (zilver satijnen) motorkap kan worden gecombineerd. Deze lakkleuren zijn: Adriatic Blue, Claret, Darkest Tungsten, Dark Indigo, Diamond Black, English White, Ensign Red, Jubilee Silver, Lunar Blue, Metropolitan Blue, New Sable en Sea Green.
- De leerkleuren zijn: Black, Consort Red, Crème light, Dark Spice, Fleet Blue, Moccasin, Pine Green en Seashell.
- Er zijn vijf verschillende fineersoorten beschikbaar: Elm Cluster, Dark Wenge, Malabar, Piano Black en Walnut Burr.
- Het audiosysteem levert 600 Watt aan geluid via een 10-kanaals versterker en 16 speakers, waaronder twee subwoofers in de vloer. Er zijn aansluitingen van externe apparatuur mogelijk via USB-poorten en er is een 12,5 GB harde schijf voor opslag van muziek.

Productie en chassisnummers

- Hoewel de Ghost in 2009 werd geïntroduceerd, zijn er geen chassisnummers toegekend in modeljaar 2009. Het eerste modeljaar is 2010.
- De Ghost heeft een eigen nummerserie.


Details van Ghost, modeljaar 2010.Rolls-Royce Ghost, modeljaar 2010, persfoto's. TOP OF PAGE ↑ 


© Marinus Rijkers.   Disclaimer