HOME      SPIRIT/SERAPH      MODELLEN      MODELJAREN      FOTO-GALERIJ      CHASSISNUMMERS      CONTACT

 

Experimental cars

 

100 EX Centenary Experimental Car
101 EX Experimental Car

200 EX Experimental Car
102 EX Phantom Experimental Electric

Klik hier om terug te gaan naar de Rolls-Royce Goodwood modellen

 


Rolls-Royce 102 EX
Phantom Experimental Electric, 2011Aantal geproduceerd

1.

Maten, gewichten, prestaties

Lengte
breedte
hoogte

584 cm
199 cm
164 cm

Wielbasis

357 cm

Gewicht

2720 kg

Acceleratie 0 - 100 km/u

< 8 seconden

Topsnelheid

160 km/uur (geregeld)

Kenmerken en bijzonderheden

Achtergronden van dit model
- Rolls-Royce Motor Cars kondigde in april 2011 aan: "102EX is 's werelds eerste elektrische voertuig met batterijen voor het ultra-luxe marktsegment en zet een traditie voort van experimentele auto's die de modelgeneraties dorokruist. Met de 102EX, ook wel de Phantom Experimental Electric (EE) genaamd, wil het bedrijf voorzichtig bij een breed publiek aan eigenaren, enthousiastelingen en pers de meningen en reacties polsen voor alternatieve aandrijf-opties. Er zinj geen plannen om een productieversie van deze auto te bouwen."
- "Naast de lancering van de 102EX markeert 2011 nog een andere mijlpaal in de historie van Rolls-Royce Motor Cars. 100 Jaar geleden, op 6 februari 1911, werd het ontwerp voor de Spirit of Ecstasy van Charles Sykes voor het eerst geregistreerd."

Kenmerken
- De EX102 beschikt over een lithium ion battery pack en twee elektromotoren, gemonteerd op het achterste subframe. Deze motoren zijn gekoppeld aan een éénversnellings automaat met geïntegreerd differentieel. Elke motor heeft een vermogen van 145 kW, zodat de Phantom EE over een breed bereik een maximum vermogen beschikbaar heeft van 290 kW en een koppel van 800 Nm (de standaar Phantom heeft 338 kW en een maximum koppel van 720 Nm bij 3500 tpm). De chemische werking van de Nickel Cobalt Manganese battery bereikt circa 230 Wh/kg, een hoge energiedichtheid die van belang is om een acceptabele afstand te bereiken tussen twee laadmomenten. Testen hebben uitgewezen dat de Phantom EE een bereik van 200 km kan halen. Door het voortdurend aanwezige koppel wordt de acceleratie van 0 naar 60 mph afgelegd in minder dan 8 seconden (5,7 seconden met de standaard Phantom) en wordt een afgeregelde top gehaald van 160 km/uur.
- Het accupakket van de Phantom EE herbergt vijf celmodules, een met 38 cellen, een met 36 cellen en drie kleinere modules met 10, acht en vier cellen, in onregelmatig gevormde units. Dit geheel heeft gelijkenis met de totale omvang van de motor en versnellingsbak. De maximale stroom is 850 A bij 338 V DC (gelijkstroom). De totale capaciteit is 71 kWh.
- Een sterk reflecterende laklaag die keramische nanopartikels gebruikt. Onder een microscoop lijken deze op zilver metaal, maar ze zijn tussen 8.000 en 80.000 keer kleiner dan de dikte van een haar of 1.000 keer kleiner dan de normale metallic lak partikels. De auto heeft zestien laklagen, waarvan vier van Atlantic Chrome.
- De Spirit of Ecstasy is niet gemaakt van roestvrij staal maar van Makrolon. Ze is ondergedompeld in blauwe LED verlichting die appeleert aan de elektrische technologie onder de motorkap.
- Dashboard wijzerplaten afgewerkt in Atlantic chrome. Enkele meters zijn gemodificeerd om de jusite informatie te verschaffen over de elektrische componenten van het voertuig. De brandstofmeter is vervangen een meter van de batterijlading.
- De meter voor de vermogensreserve van een standaard Phantom is in de Phantom EE vervangen door een meter die de mate van bijladen weergeeft tijdens het rijden.
- Het bijladen gebeurt met een stekker met vijf pinnen die de plaats inneemt van de vulopening van de benzinetank in een standaard Phantom. De benzineklep is vervangen door een ontwerp van helder glas met het RR logo en een 102EX motief. LEDs in drie kleuren geven de status van het laden weer. Aan het begin van het laden is de stekker ondergedompeld in het blauwe licht dat begint te knipperen als het laden begint. Als het laden is voltooid, kleurt de display groen. Een fout in het systeem wordt gemarkeerd door rood licht. Het laden kan worden onderbroken met een knop direct naast de stekker. Het proces akn ook worden bediend binnen de auto met knoppen onder de middenconsole, bijvoorbeeld als "induction charging" plaats vindt.
- Het ontwerp van het laad- en weergave deel van de middenconsole in de Phantom EE is een uniek ontwerp. Een eenvoudige knop dient voor het starten en stoppen van het laden terwijl het display met LED verlichting een heldere image van de accu weergeeft. Gelijk met het veranderen van de kleuren bij de laadplug, veranderen ook de kleuren van het display.
- De stoelen zijn bedekt met Seton Corinova, een experimenteel plantaardig gebruind leer. Het plantaardige bruiningsproces heet Corinova. Dit experimentele leer is volledig vrij van chroom. Het heeft een kastanjekleur op de stoelbekleding. Vloerbekleding en kofferbakafwerking zijn gemaakt van duurzaam zadelleer en zijn Quebracho bruin.
- Een aluminium achtige folie op het dashboard.

Productie en chassisnummers

- De Rolls-Royce 102 EX Phantom Experimental Electric werd onthuld in februari 2011. Er is slechts één exemplaar gebouwd.
- Het VIN (identificatienummer) is SCA1S68426UX08123. Daaruit blijkt dat de donorauto een standaard Phantom is van modeljaar 2006. De auto rolde de fabriek uit in december 2005.Details van de 102 EX Phantom Experimental Electric (foto's hieronder):Rolls-Royce 102 EX Phantom Experimental Electric, persfoto's
(foto's boven en onder) TOP OF PAGE ↑ 


© Marinus Rijkers.   Disclaimer